top of page

Nákupy na dálku jako novinka dnešní doby? Ani náhodou!

Aktualizováno: 4. 10. 2022

Mezi rodinnými fotografiemi, dopisy a dokumenty čas od času najdeme opravdu pozoruhodné zajímavosti, které ani s rodinou, ani s mlýnem nemají vlastně nic moc společného. Jsou ovšem nezřídka kdy velmi cenným zdrojem informací o době, z níž pochází.


Kapesní kalendář B+B 1932


Jedním takovým zajímavým předmětem je bezesporu i kapesní kalendář obchodního domu Brouk a Babka z roku 1932.


Podnik nesoucí název Brouk a Babka byl založen dvěma kamarády ze studií v roce 1908 a velký rozmach zaznamenal už po vzniku samostatného Československa. K tomu největšímu rozkvětu však došlo ve 30. letech minulého století, kdy byla zbudována dokonce celá síť obchodních domů nesoucí tento název s pobočkami po celé republice.


Říkáte si, co je na kapesním kalendáři zajímavé?


Na běžném kalendáři možná nic moc. Na této - asi 1 centimetr silné - knížečce o velikosti platební karty ale mnoho. Kromě kalendáře, zde totiž byly například zobrazeny dobové reklamy, v příslušných měsících kalendář upozorňoval zákazníky na sezónní výprodeje a pravidelné akce, poskytoval rady, jak odstranit z oblečení skvrny rozličného původu, nechyběly v něm ani čisté strany na poznámky nebo nákupní seznamy a mnoho dalšího.


Správní gentlemani


Správní gentlemani se vždy chovali a oblékali tak, jak jim velela tehdejší móda a etiketa. I v tomto směru jim mohl být kapesní kalendář Brouka a Babky nápomocný. Na poslední dvoustraně byla totiž vyvedena velmi přehledná tabulka, se kterou se každý pán mohl poradit ohledně výběru vhodného oděvu i všech jeho částí. Jak by asi podobná tabulka vypadala dnes?


Předchůdce dnešních e-shopů?

Jestli se domníváte, že myšlenka zakoupit si zboží na dálku a nechat si jej zaslat svého bydliště, je nějaká novinka jednadvacátého století, mýlíte se. Podobné služby existovaly i dříve.


Obchodní dům Brouk a Babka poskytoval svým zákazníkům možnost využít k nákupu poštovní doručovací službu. Šel však v tomto směru (dle mého názoru) mnohem dál než dnešní e-shopy. Zasilatelské oddělení poslalo zákazníkovi v reakci na jeho dopis obrázkový katalog s poptávaným zbožím, ceník a především pak také vzorník látek. Vybrané zboží sice zákazníci patrně neměli doma za tři dny, dokázali si však mnohem snáze a přesněji představit, jakou kvalitu mohou očekávat.


Co je s Broukem dnes?


V roce 1948 byla síť obchodních domů znárodněna a další osudy bývalých "broukáren" se od té doby ubíraly různými směry. Budějovický obchodní dům sloužil stále témuž účelu, nicméně sídlily zde už jiné podniky (například Prior). Na konci 80. let prošla prvorepubliková budova rozsáhlou rekonstrukcí a od roku 1990 byl Brouk a Babka opětovně otevřen.


Druhá éra Brouka a Babky skončila v Českých Budějovicích v roce 2010. Dnes byste v budově nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. nalezli bar, který nese název Broukárna, čímž se odkazuje na lidové pojmenování, které se pro obchodní domy Brouk + Babka za dob jejich fungování vžilo.


Děkuji za Vaši pozornost. S pozdravem,

za Mlýn Hněvkovice Karolína D.


Zdroj: wiki

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page