top of page

"Dostavte se do krematoria za účelem zpopelnění!"


Krematorium města Praha								Dne 30/12. 1940
Čís. 257.888.40: mrtv.

Vážená paní M. Královcová								v Týně nad Vltavou

Věc: Předvolání 

	Na základě 23. a 24. odst. resp. 7. zemského zákona 043 ze dne 30. dubna 1860 oznamujeme Vám tímto, že doba Vašeho života končí.
	Vyzýváte se proto, abyste se dostavila do krematoria města Prahy zítřejšího dne s event. poslední vůlí a seznamem svých hříchů v čistém a střízlivém stavu a oblečena v čisté prádlo před pec čís. 45 pekáč č. 3/C za účelem Vašeho zpopelnění.

	Jelikož je nám známo, že jste v poslední době požívala mnoho alkoholu, žádáme Vás, abyste nejméně 10 hodin před nastoupením cesty požila asi 1 litr čistého olivového oleje nebo ricinového oleje, aby tím bylo zamezeno případnému výbuchu a tím povstalému kouři a čoudu, jehož jest nutno před takovýmto nebezpečím chrániti účední osoby. V zájmu jich další ochrany Vás pak dále žádáme, abyste svůj nejzadnější otvor pevně ucpala, jelikož správa krematoria nedisponuje dostatečným počtem plynových masek pro všechen svůj personál.

										Vrchní ředitel spalování:
											Dr. Slamšidlo v. r.

Domníváte se, že je nějaká informace z tohoto dopisu pravdivá? No, spíš asi ne. :)


Tento dopis zřejmě vznikl jako žert nebo jako tréninkový text úředního dopisu v době, kdy naše (pra)babička Zdeňka Koubková (roz. Královcová) ještě jako náctiletá dívka studovala v Praze. Matylda Královcová ve skutečnosti zemřela až v roce 1945 a po její smrti vyšlo v několika novinách pár zmínek, že to byla velmi dobrosrdečná žena. K osobě Matyldy Královcové se tady ale v budoucnu ještě určitě dostaneme.


Považujeme za důležité zde na závěr zmínit, že tento text vznikl na konci dvacátých let minulého století, a tedy dlouho před hrůzami druhé světové války pachanými v nacistických koncentračních táborech.

96 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page